Sep 25, 2012

aku dirisik ...

Greeting Text
ada tak kat sini sape-sape yang pernah dirisik..haaa....untung la kan..heheheh...nampak x tajuk aten malam ni...gempak kan..ok..aten kena risik k ??? mesti ada yang cakap untung la ko aten kan...hehe..tak de maknanye la...kalau aten dirisik wah hepy nyeee !!!!gatal kan..x pe bukan selalu pun...malam ni aten nak kongsi sikit-sikit pasal merisik ni...bukan merisik je aten nak share tp meminang dan bertunang pun ada jugak..ha sape dah terasa nak bertunang ke ape k jom kite baca jap..
Merisik

Adat ini juga dipanggil meninjau atau menengok. Tujuan adat ini dilakukan adalah untuk memastikan bahawa gadis yang dihajati oleh seorang lelaki itu masih belum berpunya. Ini penting, kerana dalam Islam seseorang itu dilarang meminang tunangan orang. Di samping itu, adat ini juga bertujuan untuk menyelidik latar belakang si gadis berkaitan kemahiran rumahtangga, adab sopan, tingkah laku, paras rupa serta pengetahuan agamanya. Lazimnya adat ini akan dijalankan oleh saudara mara terdekat pihak lelaki seperti ibu atau bapa saudaranya.

Bagi pihak si gadis pula, terdapat beberapa kriteria yang perlu dipertimbangkan sebelum menerima lamaran pihak lelaki antaranya ialah lelaki tersebut perlulah mempunyai latar belakang agama serta mempunyai pekerjaan yang baik.

Adakalanya semasa merisik, wakil lelaki tersebut akan memberikan sebentuk cincin tanya berupa cincin belah rotan dan jika pihak gadis bersetuju mereka akan menetapkan tarikh untuk peminangan. Walau bagaimanapun adat merisik jarang dilakukan lagi kerana pasangan tersebut telah berkenalan terlebih dahulu, justeru itu mereka akan terus menjalankan adat meminang untuk menjimatkan kos dan masa.

Meminang

Setelah diketahui bahawa gadis tersebut belum berpunya, pihak keluarga lelaki akan menetapkan hari untuk menghantar satu rombongan peminangan. Urusan peminangan akan dilakukan oleh kaum keluarga terdekat pihak lelaki. Adat ini dilakukan bagi menyatakan tujuan mereka yang sebenarnya secara rasmi. Saudara-mara kedua-dua belah pihak akan berunding untuk menetapkan tarikh dan masa yang sesuai untuk adat bertunang pula. Di samping itu, perbincangan juga akan diadakan berkenaan dengan hantaran dan jumlah rombongan yang akan datang untuk upacara bertunang untuk memudahkan pihak perempuan menyediakan persiapan semasa majlis pertunangan kelak.

Bertunang

Selepas perbincangan diadakan, majlis pertunangan akan dilangsungkan. Pihak lelaki akan diwakili oleh ahli keluarga dan saudara mara terdekatnya untuk upacara bertunang. Pada hari tersebut, majlis kenduri akan diadakan bersempena pertunangan tersebut di rumah pihak perempuan. Hantaran yang terdiri daripada tepak sirih atau sirih junjung sebagai bingkisan utama, sebentuk cincin beserta hantaran lain seperti bunga rampai, buah-buahan, kuih-muih, pakaian dan lain-lain yang telah digubah akan diberi kepada pihak perempuan.

Mengikut adatnya juga, sekiranya pihak perempuan mempunyai kakak yang masih belum berkahwin, hantaran untuknya juga turut diberikan. Adat ini dipanggil langkah bendul. Bilangan hantaran agak unik kerana jumlahnya ganjil iaitu samada lima, tujuh, sembilan, sebelas atau tiga belas, kerana jumlah genap dikatakan memberi implikasi yang tidak baik. Jumlah hantaran yang diberi oleh pihak perempuan pula akan melebihi jumlah hantaran pihak lelaki. Adat menghantar belanja turut diadakan semasa adat bertunang ini dijalankan. Namun begitu ada juga yang menjalankannya secara berasingan daripada adat bertunang iaitu mengadakannya beberapa minggu sebelum majlis persandingan dijalankan.

Upacara ini akan dimulakan dengan wakil pihak lelaki menyerahkan tepak sirih kepada wakil pihak perempuan dan menyatakan lamaran mereka secara rasmi. Pantun sering digunakan dalam upacara ini bertujuan untuk memeriahkan majlis. Setelah pertunangan diterima secara rasmi, wakil kedua belah pihak akan berbincang tentang belanja perkahwinan, tempoh pertunangan dan lain-lain hal yang berkaitan. Tempoh bertunang lazimnya dalam masa setahun ataupun mengikut persetujuan kedua belah pihak. Satu perkara yang turut dititikberatkan ialah berkenaan putus tunang. Sekiranya pihak lelaki yang memutuskan pertunangan tersebut, semua wang hantaran dan belanja yang diberi kepada pihak perempuan dikira hangus, sebaliknya jika pihak perempuan yang berbuat demikian, semua hantaran harus dikembalikan sebanyak dua kali ganda.

Acara kemuncak majlis pertunangan adalah adat sarung cincin di mana wakil pihak lelaki yang terdiri dari ibu atau saudara perempuannya akan menyarungkan cincin pertunangan atau cincin tanda ke jari manis gadis yang dilamar. Setelah itu rasmilah sudah pertunangan tersebut.

ok semua dah paham kan...ish yang bawah sekali tu mak ai aten baca pn takot...mana tak nye kalau lelaki putuskan pertunangan wang hantaran dapat kat perempuan tapi kalau perempuan yang putuskan pertunangan hantaran perempuan kena bayar dua kali ganda..OMG !!!! tanjat gegirl...heheheheh..
nak sebab utama aten postkan pasal ni..tengah hari tadi aten tengah kemas-kemas rumah tetibe mama tanya.."akak bile mizi nak datang merisik".. tipu kalau aten cakap aten x terkejut..aku dengan muka terkejut nye pn siap gelak lagi..macam tak percaye..ye la mne tak nye tetibe je mama tanya mcm tu..mama cakap tak payah tunang lagi...merisik ke dulu...ade-ade je kan mama aten ni...lepas mama cakap macam tu terpikir jugak aten..bagus jugak idea mama tu tp mesti membazir je kan  merisik ni..baik tunang je terus senang...

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Sep 24, 2012

segment : saya nak ramai kawan blog

Greeting Text


ok dengan muka baru bangun tidow ni aten nak join segmen la...sape2 nk join klik banner k....jom la ramai-ramai join..lagi ramai lagi meriah tau...ape tunggu lagi klik je...

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Sep 23, 2012

awesome follower ke 300

Greeting Text

tahniah untuk emas putih sebab jadi follower aten yang ke 300....heheheh...gelabah la aten ni kan...follower baru ke 300 dah nak heboh2...ok la nk ucap tu je....tak ade mood nk menaip..malam nanti la...bye2...

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Segmen : Follow Back - Twitter

Greeting Text

nak join klik banner kk..

twitter : https://twitter.com/Atieynn

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

CONTEST AIDILFITRI: BLOG SAYA BIASA-BIASA JE TAPI COOL!

Greeting Text


sape-sape nak join klik banner tu je k...

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Segmen Kad Nama versi Timeline | by TehaaNFM

Greeting Text
hye semua..korang buat ape tu ek..tak bosan ke ??? so pape sape-sape yang tengah bosan tu jom ramai-ramai malam ni kita join segmen sampai lebam..heheheheh....


  • facebook : https://www.facebook.com/atieyn.mizziey
  • blog : http://atienstory0809.blogspot.com/
  • twitter : https://twitter.com/Atieynn
  • yahoo : Fatinfaiqah44@yahoo.com
warna font : biru muda / putih . font : tak kesah janji lawa..hehehhehe

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Sep 22, 2012

Jom tingkatkan followers sampai lebam

Greeting Text


jom join..

follower sekarang : 292

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Giveaway : Saya Nak MakeUp By ONENIE

Greeting Text
hye blogger hari ni aten nmak join GA ni plak..nampak macam menarik je kan...jom la join ramai-ramai,,lagi ramai lagi meriah kan...
kalau nak join just klik banner tu k...
so,aten nak buat satu entry untuk kita pilih produk mana yang kita teringin nak pakai tp sampai sekarang tak boleh.dye ade bagi pilihan 3 produk...suruh pilih satu yang mana kita teringin nak pakai tapi aten pilih dua tau..hehehhe...tak ape kan ??? nak tahu ape jom tengok..



haaa....dua benda ni la yang aten teringin nak pakai..lagi-2 kalau yang atas tu...mak ai..dapat yang tu boley la mekap sepuas-puas nye kan...kalau yang bawah tu pulak untuk kawal minyak..sesuai la untuk aten..kaadang-2 tu muka aten pn berminyak jugak..tak selesa kan....hope ape yang aten teringin nak pakai tu aten dapat la kan....amin...

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Sep 21, 2012

Contest My Blog Superb by Fatimah Azzarah

Greeting Text


nak join klik banner k...

tag : 
http://misszberceloteh.blogspot.com/
http://wanieycutest-waniey.blogspot.com/

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

kuasa tuhan siapa yang tahu..

Greeting Text
subhanallah..akibat menayangkan filem hina Islam, sebuah pawagam terbelah dua oleh gempa bumi. Subhanallah kuasa Allah.

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Random Giveaway By Wawa

Greeting Text


jom join...nak join klik banner tu je k..

tag :
http://sampaicucuratap.blogspot.com/
http://ainaloraine.blogspot.com/

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

holiday with big family

Greeting Text
hye blogger kesayangan ate...tengah buat apa tu ek...bosan tak??? sebenarnya aten bosan ni tak tahu nak buat ape..tengok tajuk kat atas tu holiday..dah sah-2 la aten pegi holiday kan..heheheh,..hmmm..bile ek..ok minggu lepas aten pegi holiday dengan family aten..alal bukan kteowg pegi luar negara ke pulau ke..kteowg just pegi BUKIT GAMBANG WATER PART...ala yang kat pahang tu...siapa yang pernah sampai dah kt situ,,mesti ade kan kalangan blogger kita ni orang pahang..untung la kan orang pahang..boleh pegi selalu kan kt situ...ok..memandangkan adek aten yang sorang tu dah habis exam UPSR hari khamis minggu lepas..so ayah aten plan la nak pegi pahang...plak tu sedare aten yang kat pahang tu buat kenduri so ape lagi kan...


memandangkan kenduri kat rumah sedare aten tu hari sabtu..kteowg terpaksa la pegi pahang sabtu..ops...bukan terpaksa..memang niat nak pegi hari sabtu pun..hehehh...sebab hari ahad plan nak pegi gambang tu...kalau pegi hari ahad jugak entah pukul brape la agaknye sampai kt gambang tu kan...kteowg pegi hari sabtu tu kteowg bermalam la kt rumah abang aten..rumah dye x jauh mane pn dr gambang tu....x sampai 30 minit....dah sampai umah abang aten mula-mula niat tu nak pegi kenduri umah sedare aten tu..ntah kenapa plak jadi malas...baju dah siap iron ape dah...(pemalas kan aten ni)..hehehheh..x pamalas mane pn kan...


ok..keesokkan hari nye..pukul 8 kteowg dah bertolak ke gambang..ok mesti korang cakap aten excited kan..x la..sebenarnye kteowg pegi awal tu sebab takot nanti nak beli tiket tu orang ramai..almaklum la hari tu kan cuti 1 MALAYSIA...hmmmm...mase sampai kt gambang tu aten ingat kan kteowg orang pertama yang sampai...ambik kau..dah berjeler-jeler barisan orang nak beli tiket...huhuhuh..walaupun time tu baru pukul 8.45 pagi..padahal tempat tu bukak pkol 9.30...ok la aten dah malas la nak menaip..korang tengok gambar la plak k...
before bertolak sempat lagi snap gambar kan..heheheh...

abang aten yang paling gile..ops....hihihih( jangan marah )

ni la future wife dye....bakal kakak ipar aten yang second..

mama dengan along...kak long aten time ni tak tau pegi mane...hehe

yang ni dah berc up nak balik dah ni....

ha..kalau nak kenal yang pakai tudung coloue macam rimau bintang tu la kak long aten...
yang belakang sekali tu adek aten yang exam upsr hari tu..

n the last...aten dengan ayah dan mama...sempoi gile kan mama aten pakai..heheheh..maklum la
dah penat-2 main air...

ok kat situ je kot cerita aten hari ni...cite yang dah basi,,heheheh...sorry sebab gambar time mandi tak de..hehehehe..bahaya nak masukkan..ok la....bye..bye..thanks sape yang sudi baca tu...
alhamdulillah dengan percutian ni kite dapat mengeratkan hubungan silaturrahim antara saudara
 mara n adek beradik kita..

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Sep 20, 2012

kaun adam sila baca..penting !!!

Greeting Text
10 Tanda Jika Wanita Suka Kepada Anda

Ramai yang masih tidak dapat menduga apakah tanda-tanda yang yng menunjukkan wanita di depan anda sebenarnya mempunyai perasaan terhadap anda. Jom kita tengok apakah tanda-tanda nya.

1.Jika anda berada bersamanya dia akan selalu bermain dengan rambutnya, tetapi jika dia bertudung dia asyik memperbetulkan tudungnya saja.

2.Apabila mata bertembung terus ke matanya dia akan serba tak kena dan terus mengalihkan pandangannya ke arah lain.

3.Dia akan mencari apakah kesukaan dan minat anda supaya dia lebih mengetahui tentang diri anda.

4. Dia selalu ketawa bila anda bercerita kepadanya

5.Dia akan bertanyakan bahawa anda sudah mepunyai kekasih hati atau belum

6.Dia sentiasa mendengr nasihat dan pendapat anda

7.Di sentiasa cuba berpakaian sedondon dengan anda kerana pada mereka berpakaian warna sama itu nampak serasi

8.Dia sentiasa mencari peluang memerhatikan anda dari jauh, curi-curi pandang terhadap anda.

9.Dia akan berseri-seri dan anak matanya bercahaya bila bercakap dengan anda.

10.Dia sentiasa menjaga kelakuannya bila berdepan dengan anda sedangkan bila bercakap dengan lelaki lain dia bersahaja dan sempi habis
.

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Gambar Remaja Perempuan Mengutuk Ustaz Azhar Idrus di Facebook

Greeting Text
apa nak jadi la dengan remaja sekarang..tak takot dosa ke dyeowg ni...

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

dashboard dah jadi lain..hurmmm..

Greeting Text
hai semua..(muka tak de mood) nak tahu tak kenapa..sebab boleh dikatakan semua blogger update status pasal dashboard yang lame automatik dah bertukar dashboard baru..dammm....aten tak suke..tak suke....noktah !!! ape tak nye..dh la berterabur ..macam-2 la..tension plak rasanye...baru je semangat nak update blog tetibe tengok mcm ni..adoi...mood dh hilang dh pn..nampak dayanye makan bulan la nak sesuaikan diri ngn dashboard baru ni....sabar je la..korang nak tengok macam mana...kalau yang dh tahu pn biarkan aten nak tunjuk jugak....hihih..

buat semak je kan...

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Sep 19, 2012

1st-giveaway-by-secret

Greeting Text


nak join?? klik banner tu kay...


Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Sep 18, 2012

'Segmen : Up Follower by Balqis

Greeting Text


nak join klik banner tu k..




Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Segmen : Saya Nak Di Review & Promote

Greeting Text


klik banner comel tu tau kalau nak join...



http://4.bp.blogspot.com/-hLNqhf9vY5U/UFiJKP0dB6I/AAAAAAAABo0/NiQ7HLCmA0E/s1600/headeratin-1.png


Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Mega Giveaway By Cik Fie , Anisah N Aiman

Greeting Text


sape yang nak join klik banner k..hadiah dye awesome gile....hehehehhe...aten nak baju couple... Lomo Camera..hihihi..tamat gile kan...



Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Segmen Follow Follow by Amy Fendi

Greeting Text


pengalaman yang x dapat nak dilupakan ok..raye pertama hari tu hubby aten datang umah..lepas tu dh orang datang mesti la kena sediakan air kan..aten pn masuk dapur n ternampak air sirap atas meja..dalam hati aten ok myb air ni mama aten yang buat kan..aten pn ambik je la ir tu bawak naik atas...ok lepas hubby minum dye bisik kt tlinga aten..b asal air ni tawar....hahahaha,.,aten ngn muka cuak nye tanya mama..mama dh letak gula k belom air sirap tu..mama ngn muka selamber je cakap x lagi...ok..muka malu...hiuhihih..dh la member2 hubby aten pn semua ade...malu nye....
kalau diberi pilihan aten nak header..

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Sep 13, 2012

SEGMEN : Bersama warna kegemaranku

Greeting Text


klik banner tau kalau nak join..

nak tahu warna kegemaran aten ??dh confirm la biru muda kan..heheheh..tak kesah la muda k tua k..tp yang aten tahu memang aten gilekan warna biru..nak bukti ..






Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Designed by Cik Rose Cute