Jul 31, 2012

kembar 12 tp kena pilih 1..sanggup k ???

            Greeting Text
hello..dh lame rasenye aten tinggalkan blog aten ni kan..dh sampai bersawang-sawang dh..hari ni baru ade mood nak bercerita...heheheh...rindu sangat kt blog aten ni..tp ade k yang bace blog aten ni ek..nak tahu sebab ape hariu ni aten tergerak ati nak update blog ni...teruskan bace k...sedih sangat-2...


Jinan Huang, seorang ibu yang berumur 33 tahun, melahirkan bayi kembar 12 di Shanghai pada hari isnin yang lalu. Jinan, sekarang ini dalam keadaan stabil setelah proses melahirkan selama 31 jam, diberikan peluang selama seminggu oleh kerajaan untuk memutuskan seorang bayi yang akan dipilih untuk dibesarkan.

“Saya bersama suami belum boleh memastikan pilihan,” ujar Jinan yang bercakap kepada wartawan beberapa saat setelah kelahiran yang ajaib tersebut terjadi.

“Tetapi kami telah mempertimbangkan dengan serius untuk membesarkan seorang bayi lelaki yang lahir pada urutan ke dua. Dia adalah bayi paling berat dan oleh kerana itu kami berharap bayi tersebut akan berumur panjang dan kelak boleh menjaga kami di usia tua nanti.”

“Kami pastinya tidak akan memilih bayi perempuan,” tambah suami Jinan. “Kami yakin dengan keputusan kami.” lagi sebelas baki bayi yang tidak dipilih oleh Jinan dan suaminya akan dilemparkan dari atas puncak gunung, sesuai ketetapan yang sudak termaktub dalam Undang Undang Kelahiran Kembar China. Sejak undang-undang ‘Satu Keluarga Satu Anak’ diwartakan pada tahun 1983, kerajaan China sudah membunuh lebih dari 65 juta bayi kembar di negara tersebut.

Jinan, yang mengaku bahawa sudah bertahun-tahun berusaha mendapatkan anak, dengan tegas menolak tuduhan bahawa dia mengambil pil kesuburan, sebuah amalan yang juga dijanjikan dengan hukuman mati di China. “Saya tidak mengerti kenapa ini boleh terjadi,” tambahnya. “Kepada seluruh rakyat China dan para pemimpin kami yang terhormat, saya memohon permintaan maaf atas kelahiran bayi kembar kami yang memalukan dan tidak bertanggung jawab ini.”

Sifat keperimanusiaan di China rasanya sudah lama PUPUS, kenapa kami berkata begitu? kerana sudah banyak kes, cerita mahupun berita yang kita dengar mengenai bayi dimakan, kanak-kanak didera, kanak-kanak dipukul dan kes kanak-kanak yang dilanggar, namun tiada mana-mana pihak yang mahu tampil untuk membantu!!
NOTA HATI : tak paham ..kenape kt negara china amalkan bnde yg mcm ni ...x kesian k dyeorg kt bayi yg x berdosa tu..x sanggup aten nak tgk bayi2 tu akan dicampak dr atas gunung...mmg gile...

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Jul 16, 2012

1st Giveaway By Wawa

Greeting Text

headernbanner

nak join klik banner k..:)

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

SEGMEN : Jom join bloglist MYRAVEA

Greeting Text






Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Amal Ramadhan by EffyEirra

Greeting Text


join..:)
sape nak join klik banner yang comel tu k..


Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Jul 14, 2012

rindu kamoo hubbie..:(

Greeting Text

hai semua..sihat kan,.heheh...dah lame rasanya aten x update blog..ye la..x tahu la kenape skrang dh xde mood mane nak update...bukan malas k ape..cume xde mood..lagipun x tahu nak update ape...niat tu ade tapi jari ni je yang malas nak menaip..*pemalas kan aten..hihihihih...hmmm...pagi tadi jumpe hubbie..rindu sangat-2 nak tengok dye..nak pelok cium dye..*eh2..terlebih suda..hihihihi..padahal baru seminggu x jumpe dh rindu-2 ye..ape la aten ni manja x habis-2...tadi jumpe pn hubbie blanja makan..tu pn segan x tahu nak cakap la..bukan segan kt dye tp segan kt mmber dye.,,adoiyaaa....ase mcm tebal je muke ni.,tp muke wt macam xde pape yang terjadi..

lepas je balik jumoe hubbie tadi konon-2 nye nak on9 la kan..nak tengok blog..tetibe nak connet broadband tu x boley..ish...apesal lak ni kan..jangan cakap along x bayar bulan ni...ok nak kan kepastian call la along tanye broadband bln ni bayar k x..dengan senang hati nye along cakap x bayar..HAHAHAHHAH...*baru padan muke ko aten dh x leh nak on9 dh x leh nak update blog...tp nasib baik la ade broadband aten yang sangat-2 laju tu..argghhh..*nampak kan kejujuran nye disitu,..heheheh..ok la ckit boley update blog ni kan..yang sedey nye x leh nak skype ngn hubbie sebab line x berape nak clear...nak nangis pn ade...tetibe plak malam ni terase rindu sangat-2 kt dye padahal tadi baru jumpe...malam ni terase sunyi sangat-2 ..biase time-eime macam ni atebn tgh skype ngn hubbie..tp...hmmm...pagi esok bangun tdow dh x leh tgk hubbie tgh tdow...sebelum ni skype samapi la kteowg tertdow..*atototototo...sweeetnye..hehehehhe....lepas ni x tahu la bile lagi bleh skype mcm tu kan...sedey sangat-2...

TO HUBBIE : i miss you sayang...lepas ni x mo gado2 ye..yang lepas biarkan lepas...aten sayang awak sorg je..hanya awak sampai bile-2...

esok nak puase tp time ni jugak la perot berkeroncong...ntah kuat k x aten ni nak puasa esok...


Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Jul 11, 2012

CONTEST KERONGSANG MUTIARA

Greeting Text

hai..selamat petang semua..hari ni atin puasa tau..penat sangat-2 x tahu la kenape..biase x macam ni pun..tu la orang lain dh awal2 ganti tp atin last2 minit baru nak puasa..ok topik atin hari ni bukan pasal puasa tp pasal CONTEST KERONGSANG MUTIARA..unit kan..setakat atin join contest mane-2 xde lagi rasanya yang buat contest pasal kerongsang mutiara..dh nme pn contest kerongsang mutiara dah sah-2 la hadiah dye kerongsang mutiara kan...



hmm..kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal kerongsang mutiara korang boley la pegi kt blog SUSY COLLECTIONS...lagi banyak yang korang boley tengok..kalau nak puas hati lagi korang boley pegi kt fb SUSY COLLECTIONS...kt situ korang lagi dapat tengok macam-2 jenis kerongsang..hati-hati tau jangan sampai rambang mata sudah...

ok..satu lagi kalau korang nak hadiah keringsang free ape tunggu lagi..yang dah ade blog jom join contest ni..kalau yang xde blog tu ... la baca buat ape lagi..pegi buat blog dulu baru bace sampai habis..heheheh..tp nak join ade syarat-2 tau...

  1. Wajib mempunyai blog.kalau takde blog, pinjamlah blog adik ke mak ke jiran ke ye:P
  2. Sila lah follow penaja utama dan bersama kita iaitu SUSY COLLECTIONS dan LIKE FAN PAGE SUSY COLLECTIONS. follow la penganjur kalo sudi.ikikikiki
  3. Buat satu entry menarik tentang contest ini.tepek banner atas ni. dan WAJIB mempromosikan jualan kerongsang sabah yang diusahakna oleh kak SUSY.kalau nak tengok lebih banyak gambar, boleh terus klik sini--> http://www.facebook.com/SusyMakeOver/photos
  4. Entry terbaik yang dipilih bukan entry terpanjang jela tetapi entry ringkas tapi padat dan yang paling MENARIK.
  5. Dah siap entry, paste link kat ruangan komen entry ini dan jugak di wall fan fage kak susy

10 kerongsang mutiara adalah untuk 10 pemenang. jadikan anda salah seorang pemenang.

contest bermula 3 julai hingga 2 ogos. so, kalo menang kerongsang ni boleh la pkai masa raya nanti.kan kan ?hehe


APE TUNGGU LAGI NAK JOIN??? KLIK JE BANNER KT ATAS TU K...



Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Jul 9, 2012

1st giveaway: blog saya awesome

Greeting Text


jom join skrang nak..just klik banner kt bawah tu..

tag :
http://supermiza.blogspot.com/
http://ayuejean.blogspot.com/

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Giveaway Ramadhan Cik Jajika

Greeting Text


nak join jom klik banner tu..:)

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Segmen: JOM TAMBAH FOLLOWER by SANDRA !

Greeting Text

jom join..lagi ramai lagi bagus kan...nak join klik banner tu k..


tag :
http://shelittlesunshine.blogspot.com/
http://ainiesempoy.blogspot.com/


Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Giveaway "Tudung" by Cekodok Center

Greeting Text

terase macam nak join GA ni la plak..lawa kan banner dye..so ape lagi jom la join..lambat-2 nnti terlepas plak..


saya berbangga menjadi rakyat malaysia kerana di malaysia di malaysia terdapat pelbagai tempat-tempat yang menarik yang boleh dilawati..selain itu malaysia juga mempunyai udara yang nyaman.. antara tempat yang pernah saya lawati :

 cameron highland

Selain menjadi sebuah pusat peranginan, Cameron Highland juga terkenal dengan pengeluaran hasil tanaman seperti teh, buah-buahan, sayur-sayuran dan bunga-buahan yang bermutu tinggi dan ada yang jarang didapati ditempat lain. Ini kerana keadaan cuaca yang sejuk dan segar amat sesuai untuk tanaman-tanaman tertentu sahaja contohnya daun teh, bunga-bunga seperti bunga teluki dan buah strawberi. Tumbuhan iklim hawa sederhana juga boleh ditanam di kawasan ini. Di sini juga terdapat sebuah petempatan orang melayu yang pertama di Cameron Highland, Kampung Taman Sedia merupakan sebuah kampung yang terletak di lembah antara Tanah Rata dan Brinchang menawarkan pakej penginapan Homestay untuk para pengunjung. Sekiranya anda berkunjung ke Cameron Highland, Malaysia jangan lepaskan peluang untuk membeli hasil-hasil tanaman ladang kerana harganya bukan sahaja berpatutan bahkan masih segar kerana baru sahaja dipetik secara langsung dari ladang. Sekiranya anda gemar memandu kereta, jangan lepaskan peluang untuk memandu di Jalan Gunung Brincang kerana jalan tersebut adalah jalan raya yang tertinggi di Malaysia.

pulau redang

Pulau Redang terletak di luar pantai Negeri Terengganu. Ia adalah antara pulau-pulau yang mempunyai pantai tercantik di dunia. Pelbagai hidupan laut yang biasa dan luar biasa dapat dilihat di sini. Taman Laut (Marine Park) nya menjadi kunjungan pelancong seluruh dunia. Sayang sekali kalau orang tempatan tidak menikmati kelebihan tempat sendiri. Perjalanan ke sana mengambil masa lebih kurang 45 minit dengan bot laju dari jeti pantai Merang. Pantai Merang terletak lebih kurang 40 km ke utara Kuala Terengganu menyusuri jalan pantai.
Snorkeling sangat popular di sini. Pantainya yang landai dan cetek. Pasirnya putih bersih. Airnya jerneh. Anda tidak perlu pergi jauh untuk melihat hidupan laut beraneka jenis, bentuk dan warna. Ikan-ikan ini sangat jinak seperti dipelihara. Mereka akan menghampiri anda hanya dengan beberapa menabur cebisan roti dan biskut  di permukaan air. Anda tidak perlu pandai berenang untuk aktiviti snorkeling kerana ianya berlaku di tepi pantai di dalam sempadan yang dilingkungi oleh rantaian pelampung. Tanda sempadan ini diletakkan oleh Jabatan Laut untuk melindungi snorkelers dari dilanggar bot yang berulang-alik dari pulau ke pulau ataupun skuter air atau ski air.  Kesimpulannya snorkeling ialah aktiviti yang paling selamat, mudah dan sesuai untuk semua golongan umur. Peralatan snorkeling disediakan oleh tour operator dan selalunya termasuk dalam pakej pelancongan.

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Jul 8, 2012

Segmen:Saya nak jadi followers bertuah dalam blog Chocolate-Vochelle

Greeting Text

join sekarang jom...


kalau nak join klik banner ok..



Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

SEGMEN : Blog Aku UNIQ !!

Greeting Text

blog aku uniq..sebenarnye atin pn x tahu ape yang uniq nye blog atin ni..mybe header atin kot yang uniq..tp ntah la..heheheh..


tag : 
http://cinqleafclover.blogspot.com/
http://aryshaalisya.blogspot.com/


Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Segment:Nama saya superb,cantik,dan cunss kankan :D

Greeting Text

ape tunggu lagi join je la..makin ramai makin meriah kan..

klik banner kalau nak join..

nama : NUR FATIN FAIQAH BINTI CHE IBRAHIM
umur : 19 TAHUN


Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Saya Blogger Awesome + Cool II

Greeting Text

join jom..klik je banner kt bawah tu k..


tag : 



Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Awesome Giveaway By Us

Greeting Text

jom join..ap tunggu lagi lagi ramai lagi bagus kan..sape2 yang nak join just klik banner tu k..



Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Jul 7, 2012

anniversary k 3 tahun 10 bulan..^^

Greeting Text



malam-malam bute macam ni tetibe je atin x boley tdow..tengaoh syok-2 skype ngn hubbie tgk tarikh ari ni 8/7...eh anniversary kteowg..langsung x ingat..huhuhuh...pape pun hepy anniversary sayang..hope kite akan kekal selamanya..sampai akhir hayat kite...walaupun x boley nak sambut tp x ap la..smalam pn kite dh kluar kan..tadi pn kua lagii..lengkali kite sambut k sayang...


awak..rindu sangat2...kalau boley tiap2 mase nak jmpe..nak tengok awak puas-2...atin x kesah ape orang nak cakap janji kite bhagia...hmmm...tadi tengah syok-2 skype hubbie boley plak tertdow..kesian dye kan..dh la esok nak kje lepas tu malam ni atin x bg dye tdow awl sampai tertdow teros...

i miss you sangat-2 sayang..sory ambik gambar curi2 k...i love you more n more n more..






Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Segmen : Jom Tambah Followers by Yana

Greeting Text

tertarik plak tgk banner dye..lawa kan..jom join..ape tunggu lagu klik je banner kt bawah tu k..




Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Give Away by B2B Collection

Greeting Text

ape tunggu lagi jom join..


klik je banner kt atas tu k..

tag :
http://thedaughterofmohammad.blogspot.com/
http://elmoblaster.blogspot.com/
http://cahayayuni.blogspot.com/
http://dairykuinspirasiku.blogspot.com/
http://faryna-lovestory.blogspot.com/

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

1st GiveAway By Tomel Alyah

Greeting Text

jom join GA ..



tag :



Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Giveaway by Mira-chan

Greeting Text

bosan petang2 jom join GA nak..x payah susah-2..klik banner kt bawah tu je k...


ape tunggu lagi klik je la..huhuhuh...


Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Jul 5, 2012

7 ciri-ciri wanita yang cantik

Greeting Text

1)MELUKIS KEKUATAN MELALUI MASALAH.
seorang perempuan itu akan terserlah kekuatannya apabila kita melihat bagaimana dia menghadapi masalah yang datang padanya. Sama ada dia lemah mahupun semakin tabah dengan dugaan yang datang padanya.insyaAllah bagi yang kuat dia berjaya memanfaatkan ujian Allah padanya untuk meningkatkan kekuatan dirinya.

2)TERSENYUM SAAT TERTEKAN
Percaya atau tidak kalau benar-benar seorang wanita itu mampu melalui masalah yang dihadapi nya kita orang sekeliling dia tidak mampu meneka apakah perasaan dia yang sebenar.Kenapa? kerana terlalu dalam untuk kita memahami perasaan dia yang selalu tersenyum tidak kira sama ada dia ada masalah ataupun sebaliknya. Alangkah indahnya kalau aku turut sedemikian rupa..
3) TERTAWA SAAT HATI SEDANG MENANGIS
Bukan saja-saja dia tertawa saat hatinya terluka dan menangis. Dia bersikap sedemikian kerana dia mahu menjadi seorang yang tabah dan tidak mahu menyusahkan orang sekelilingnya.
Tambahan pula dia yakin akan pertolongan YANG ESA akan datang kepadanya dan dia tetap tertawa menutup segala gundah dan kelukaan yang ada kerana keyakinannya terhadap bantuan Allah tidak pernah surut..
4) TABAH DI SAAT TERHINA
Setiap yang baik itu sentiasa diuji olehNYA dan salah satu daripadanya ialah penghinaan dari manusia. Tapi bagi seorang wanita yang cantik pekertinya semua itu bukan lah halangan untuk dia meneruskan hidupnya malah dia akan berusaha untuk menjadi lebih tabah untuk meghadapi hari yang mendatang.
Ketabahan yang ada dalam diri dia menjadi perisai untuknya menangkis segala hinaan daripada manusia lain yang tidak pernah mengenal erti ketakutan akan azab YANG ESA..
5) MEMPERSONAKAN KERANA MEMAAFKAN
Bukan mudah untuk kita memaafkan kesalahan orang lain terhadap diri kita lebih-lebih lagi apabila melibatkan kesalahan yang melukakan hati hingga hancur musnah sesebuah kehidupan itu.
Namun bagi seorang wanita yang cantik itu, kemaafan itu sentiasa diberikan kepada yang pernah melukakan malah menyakitkan hatinya. Kerana baginya mereka-meraka inilah yang memberi peluang padanya untuk menjadi lebih tabah. Subhanallah..
6) MENGASIHI TANPA BALASAN
Kasihnya terhadap suami dan keluarganya memang datang dari hatinya yang ikhlas bukanlah kerana mengharapkan sebarang pembalasan.
Kerana bagi wanita yang cantik seperti ini kasihnya untuk meraka ini bukannya kasih yang dibuat-buat tetapi kasih yang tulus. Malah meraka inilah yang membuatkan dia kuat menahan segala tomahan dan ujian dari YANG ESA dan kasih seorang wanita yang cantik ini amat sukar untuk kita cari dimana-mana melainkan kasih seorang isteri dan ibu yang solehah..
7) BERTAMBAH KUAT DALAM DOA DAN PENGHARAPAN ILAHI
Dia hanya berharap kepada YANG ESA dan dia juga tidak pernah mengenal erti lelah dalam terus berdoa tidak kira siang dan malam untuk kehidupan orang yang dia sayang.
Wanita yang cantik tidak mementingkan diri sendiri kerana mereka lebih mementingkan kepentingan orang yang mereka sayang. Suami dan keluarga mereka tidak pernah terlepas dari setiap doa-doa yang dipohon kepada YANG ESA..

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

7 Jenis Kawan yang Perlu Anda Miliki

Greeting Text

1. Si Pendengar

Jenis ini mudah mendengar tak kira perkara remeh atau berat tanpa mengadili anda salah atau tidak. Mereka tidak akan menyampuk luahan hati anda dan tidak akan memberi nasihat sehingga anda pinta. Anda patut memiliki kawan jenis ini sebagai tempat anda meluahkan perasaan tambahan lagi jika kawan jenis ini juga sangat bagus menyimpan rahsia.

2. Si jujur

Kawan jenis ini akan bercakap perkara yang jujur sahaja tidak kira anda menyukai atau tidak perkara yang anda dengar. Mereka sangat jujur sehingga ditafsirkan sebagai biadap. Kawan jenis ini yang akan memberitahu anda sekiranya teman lelaki anda curang atau sekiranya kasut yang anda pakai tidak sesuai dengan baju anda. Namun, selepas die mengkritik dengan jujur, dia pantas memujuk anda kembali atau meminjamkan kasut yang sesuai untuk anda.

3. Si Penggemar Fesyen

Bercerita pasal kasut atau baju yang mahal, tidak semua mampu untuk memiliki barangan Jimmy Choo atau pon Guess. Maka, anda patut memiliki kawan yang tergolong dalan jenis ini kerana mereka mampu memilikinya dan dia sangat berbesar hati untuk meminjamkan kepada anda. Mereka ini lah yang sesuai dijadikan rujukan sekiranya anda ingin berbelanja besar untuk satu-satu barangan mahal. Mereka mempunyai citarasa yang tinggi dan rasa fesyen yang sempurna. Namun perkara yang paling menarik, anda mempunyai akses penuh kepada almari beliau. Hebat bukan?

4. Si cergas

Ingin tahu DVD senaman yang mana patut dibeli atau yoga studio yang baru dibuka berdekatan dengan rumah anda patut dicuba atau tidak? Tanya saja si cergas. Mereka yang tergolong dalam kategori ini tidak lokek berkongsi rahsia masakan rendah kalori yang lazat dan enak. Ingin berjoging tapi tiada yang teman? Ajak saja mereka ini, mereka sangat berbesar hati menemankan anda bersenam di taman.

5. Si Diva

Kita semua perlukan drama dalam hidup, maka tidak salah memiliki salah seorang kawan dari jenis ini. Mereka ini bukan ‘drama queen’ tapi lebih kepada sang puteri yang wataknya tidak akan menyusahkan orang lain. Mereka mudah ketawa termasuk kepada diri sendiri, comel dan tiada musuh. Yang pastinya hanya suka berlagak diva dan tahu semua perkara.

6. Si Lasak

Golongan ini lasak seperti budak lelaki dan tahu semua perkara yang budak lelaki tahu. Mereka ini mampu untuk menukar tayar kereta anda yang pancit sekiranya anda tiada kawan lelaki yang boleh menolong anda. Golongan ini tidak akan sesekali memperlecehkan kemampuan wanita yang serba kekurangan malah mereka sangat boleh diharap.

7. Si pengambil berat

Mereka yang tergolong dalam kategori ini bersikap seperti ibu yang sangat mengambil berat. Kawan jenis inilah yang akan memasak bubur dan sup ayam sekiranya anda demam, yang tahu setiap jenis bunga dan yang menyayangi kanak-kanak dan binatang. Mereka sangat penyayang, ringan tulang malah anda boleh berkongsi masalah seperti yang anda lakukan bersama ibu anda.


Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Jul 4, 2012

follower ke 100..

Greeting Text

dari semalam atin tggu sape la yang bertuah jadi follower atin yang k 100 kan..huhuhu..bukan nak bagi hadiah k ape cume nak kenal ..hehehehh..nak bagi hadiah pn x thu nak bg ape..mungkin lepas ni kot...pape pn thanks irra jadi follower yang k 100 atin..



mesti orang menyampah kan..follower k seratus dh nak bising..yang follower ribu-2 tu x bising pn,.huhuhuh..

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Giveaway Entry Paling Menarik by Irra amin

Greeting Text
jom join..hadiah sangat menarik..


rugi sape yang x join...kalau join..korang memang sporting..



Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Bloglist Ramadhan bersama Aisyah Humaira

Greeting Text
jom join..klik banner tu k..

-KELEBIHAN BULAN RAMADHAN
Ramadhan adalah bulan yang mulia yang padanya ada kebaikan dan keberkatan. Allah dan Rasul r telah menjelaskan kelebihan bulan ini, antaranya:

1. Bulan yang diturunkan padanya Al-Quran :

Allah berfirman :

شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْآَنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْه ﴾ ﴿

Maksudnya : ” Bulan ramadhan, bulan yang diturunkan padanya (permulaan) Al-Quran sebagai
petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeza (antara haq dan
batil), barang siapa antara kamu yang hadir (di negeri tempat tinggalnya) di bulan itu, maka hendaklah
dia berpuasa pada bulan itu..” [Al-Baqarah : 185]

2. Bulan yang padanya ada Lailatul Qadr :

Allah berfirman :

إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ (1) وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ (2) لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ ﴾ ﴿

Maksudnya : ” Sesungguhnya, kami telah menurunkannya (Al-Quran) pada lailatul qadr. Dan tahukah kamu apakah lailatul qadr itu? Lailatul Qadr itu adalah lebih baik dari seribu bulan ” [Al-Qadr : 1-3]

3. Bulan yang padanya dibelenggu syaitan, dibuka pintu-pintu syurga, ditutup pintu-pintu neraka

Nabi r bersabda :

[ إذا جاء رمضان ؛ فتحت أبواب الجنة، وغلقت أبواب النيران، وصفدت الشياطين ]

Maksudnya : ” Apabila tiba ramadhan; telah dibuka pintu-pintu syurga, telah ditutup pintu-pintu neraka dan dibelenggu syaitan-syaitan ” [HR Al-Bukhari : 3277, Muslim : 1079]

- KELEBIHAN BERPUASA DI BULAN RAMADHAN

1. Puasa di Ramadhan menjanjikan pengampunan dosa :

Nabi r bersabda :

[ من صام رمضان إيمانا و احتسابا، غفر له ما تقدم من ذنبه ]

Maksudnya : ” Barang sesiapa yang yang berpuasa ramadhan kerana didorong oleh iman dan
mengharapkan keredhaan Allah, maka diampunkan baginya dosa-dosanya yang lalu ” [HR Al-Bukhari : 38, Muslim : 175]

2. Puasa di Ramadhan menjanjikan syurga :

Nabi r bersabda :

[ من آمن بالله وبرسوله وأقام الصلاة وصام رمضان كان حقا على الله أن يدخله الجنة ]

Maksudnya :  Barang siapa yang beriman dengan Allah dan Rasul-Nya, dan mendirikan solat, dan
berpuasa di bulan ramadhan, maka telah layak baginya untuk dimasukkan oleh Allah ke dalam syurga.

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Jul 3, 2012

segmen : kembar atin

Greeting Text
join segmen jom..


tarikh lahir : 1 mei 1993 (taurus)
jantina : perempuan


Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Jul 2, 2012

setiap pertemuan akan terjadinye perpisahan

Greeting Text
tetibe je malam ni terase rindu sangat-sangat kt dk-2 kelas DNS2A..rindu..selama perkenalan kite banyak yang kite lalui same-same kan..betol cakap orang setiap pertemuan pasti akan ade perpisahan..suke duka kite lalui same-same..gado..mcm-mcm...kite dh macam adik beradik kan..yup...memang berat untuk atin lupekan saat kite same-same..blaja same-same..ponteng same-2..heheheh..rindu sangat-2 ngn semua tu...agal-2 bile la plak kan kite boley jumpe lagi...atin harap korang x kan lupekan atin k...atin sayang korang sangat2..sumpah...atin x kan lupe semua kenangan kite...


cloud 9..selamaye tetap dihati...

tiap-2 hari ni la keje kteowg..snap gambar x habis2..


snap lagi...

yang pasti semua gadis-gadis DNS 2A tetap dihati sampai bile-2...

<
mesti atin akna rindu budak ni sangat-2..hehehhe

dye ni lagi sorang..dh la tinggi dr aku..kalau snap gambr ngn ko mmg jelas nampak aku pendek kan..

aku rindu ko zati...

ok la..asenye stakat ni la dulu atin nak cite pasal dyeorang ni..lengkali atin cite lagi k...atin sayang korang semua...rindu sangat-sangat..tp TERPAKSA...


coretan dari,
atin










Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Designed by Cik Rose Cute