Jul 31, 2012

kembar 12 tp kena pilih 1..sanggup k ???

            Greeting Text
hello..dh lame rasenye aten tinggalkan blog aten ni kan..dh sampai bersawang-sawang dh..hari ni baru ade mood nak bercerita...heheheh...rindu sangat kt blog aten ni..tp ade k yang bace blog aten ni ek..nak tahu sebab ape hariu ni aten tergerak ati nak update blog ni...teruskan bace k...sedih sangat-2...


Jinan Huang, seorang ibu yang berumur 33 tahun, melahirkan bayi kembar 12 di Shanghai pada hari isnin yang lalu. Jinan, sekarang ini dalam keadaan stabil setelah proses melahirkan selama 31 jam, diberikan peluang selama seminggu oleh kerajaan untuk memutuskan seorang bayi yang akan dipilih untuk dibesarkan.

“Saya bersama suami belum boleh memastikan pilihan,” ujar Jinan yang bercakap kepada wartawan beberapa saat setelah kelahiran yang ajaib tersebut terjadi.

“Tetapi kami telah mempertimbangkan dengan serius untuk membesarkan seorang bayi lelaki yang lahir pada urutan ke dua. Dia adalah bayi paling berat dan oleh kerana itu kami berharap bayi tersebut akan berumur panjang dan kelak boleh menjaga kami di usia tua nanti.”

“Kami pastinya tidak akan memilih bayi perempuan,” tambah suami Jinan. “Kami yakin dengan keputusan kami.” lagi sebelas baki bayi yang tidak dipilih oleh Jinan dan suaminya akan dilemparkan dari atas puncak gunung, sesuai ketetapan yang sudak termaktub dalam Undang Undang Kelahiran Kembar China. Sejak undang-undang ‘Satu Keluarga Satu Anak’ diwartakan pada tahun 1983, kerajaan China sudah membunuh lebih dari 65 juta bayi kembar di negara tersebut.

Jinan, yang mengaku bahawa sudah bertahun-tahun berusaha mendapatkan anak, dengan tegas menolak tuduhan bahawa dia mengambil pil kesuburan, sebuah amalan yang juga dijanjikan dengan hukuman mati di China. “Saya tidak mengerti kenapa ini boleh terjadi,” tambahnya. “Kepada seluruh rakyat China dan para pemimpin kami yang terhormat, saya memohon permintaan maaf atas kelahiran bayi kembar kami yang memalukan dan tidak bertanggung jawab ini.”

Sifat keperimanusiaan di China rasanya sudah lama PUPUS, kenapa kami berkata begitu? kerana sudah banyak kes, cerita mahupun berita yang kita dengar mengenai bayi dimakan, kanak-kanak didera, kanak-kanak dipukul dan kes kanak-kanak yang dilanggar, namun tiada mana-mana pihak yang mahu tampil untuk membantu!!
NOTA HATI : tak paham ..kenape kt negara china amalkan bnde yg mcm ni ...x kesian k dyeorg kt bayi yg x berdosa tu..x sanggup aten nak tgk bayi2 tu akan dicampak dr atas gunung...mmg gile...

Terima Kasih Sudi Singgah Blog Bicara Hati Aten

2 comments:

Nurul Husna Mohd Hassan said...

kesian kat baby yang tak bersalah tu :'(

atien said...

thu x ape..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Designed by Cik Rose Cute